|
Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére ! Vissza a szépségápolás cikklistához...
Gyümölcsöt az arcbőrnek is!
Éppúgy, ahogy a szervezetünk, az arcbőrünk is igényli a vitaminokat. Íme, néhány ötlet a természetes vitaminokat tartalmazó gyümölcsök, zöldségek külsőleges és belsőleges felhasználására.
|
Mielőtt különféle pakolásokkal frissítenénk fel bőrünket, tisztítsuk le arctejjel, majd tonikkal, és ha szükséges, arcradírral, de ezután arcunkat ismét töröljük át tonikkal - a bőr pH-értéke miatt.
Az így megtisztított bőrre most már rákerülhet az általunk készített, bőrtípusunknak, illetve a bőr igényeinek megfelelő pakolás.
|
|
Sárgarépa
A benne található karotin az A-vitamin provitaminja. Tartalmaz még B1- és B2-vitamint is, zsírokban, olajokban jól oldódik. A hámképzésben és a sejtek regenerálódásában van fontos szerepe. Érettebb, az évek múlása által megviselt, szárazabb bőrre ajánljuk a következő arcpakolást.
Reszeljünk le egy-két szál sárgarépát, és 2-3 csepp citrommal, kevés szűz olívaolajjal (vagy búzacsíraolajjal, avokádóolajjal, tökmagolajjal) keverjük össze. Tegyük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra. (Vigyázzunk, ez a pakolás enyhén sárgítja a bőrt.)
A maradék reszelt, citrommal ízesített sárgarépát pedig fogyasszuk el jó étvággyal. Ha kicsit savanyú, mézzel ízesítsük.
Banán
A-, C-, D-vitamint tartalmaz, és kiváló hidratáló hatású. A banánkarikákat magában is feltehetjük a bőrre, vagy villával összenyomkodva, turmixgéppel pépesítve, a bőrtípusnak megfelelő krémünkbe vigyük fel az arcra. Nagyszerű tápláló pakolás mindenkinek, de kiváltképp a vízhiányos bőrűeknek ajánlott.
A maradék banán többek közt kitűnő hangulatjavító szer ( a benne lévő triptofán nevű enzimnek köszönhetően) - együk bátran.
Kivi
Talán ez a déligyümölcs tartalmazza a zöldségek-gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint, amely nemcsak a szervezet ellenállóképességét növeli, hanem elősegíti a kollagénnek (a kötőszövetek vázszerkezete) a termelődését, képződését, megszilárdítja a csontszövetet.
Pakolás készítéséhez megmosunk, meghámozunk egy kivit, pépesítjük és belekeverünk a bőrtípusnak megfelelő krémünkből. Így minden bőrtípusra jó.
Citrusfélék
A tél gyümölcsei nálunk: grépfrút, narancs, citrom. A gyümölcs húsát és levét talkummal (nem illatosított, a patikában beszerezhető hintőpor) összekeverve bőrösszehúzó pakolást készíthetünk zsíros bőrre.
A C-vitaminos készítményeknek üdítő, tisztító, a bőrt frissítő és fehérítő a hatásuk. A C-vitamin szoros összefüggésben van a szervezet pigmentanyagcseréjével. (Ha a burgonya tisztítása után kezünk elszíneződik, a citromsav kifehéríti.)
Avokádó
Ez a hazánkban még nem annyira elterjedt gyümölcs A- és E-vitamint tartalmaz. Természetes olajban gazdag. A benne levő A-vitamin hámképző, az E-vitamin bőrifjító hatású. A zsírhiányos bőrtípusra kiváló pakolás-alapanyag.
A pakolás készítéséhez vegyünk egy nem túl kemény avokádót. Otthon pár napig alma között érleljük. Amikor már elég puha, alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, vegyük ki belőle a magot, a héjából kiskanállal szedjük ki a húsát. Az egyik feléből előételt készíthetünk: pürésítjük, hozzáadunk apróra vágott hagymát (lehet póré és újhagyma is) pici sót, borsot, mustárt, kikeverjük, majd a pépet visszatöltjük az avokádó héjába és hűtőbe tesszük. A másik felét villával vagy turmixszal pépesítjük és feltesszük a bőrre. Amíg a hűtőben érlelődik az avokádókrém - amit majd pirítósra kenve fogyasztunk el -, addig a pakolással a bőrünkön pihenhetünk.
Meggy
A meggyet vitaminszegény gyümölcsként tartják számon, azonban - bár B- és C-vitamin-tartalma valóban alacsony, - E-vitamin-szintje igen magas. Az E-vitamin mint erős és sajátságos jellegű antioxidáns nemcsak a kényes C-vitamin hatóképességének megőrzéséhez nyújt további segítséget, hanem lefékezi azokat az érettebb (idősebb) korra jellemző oxidációs folyamatokat is, amelyek bőrünk és egyéb szerveink elöregedéséért felelősek. Éppen ezért a meggy kiválóan alkalmas a bőr regenerálására, mivel késlelteti a bőr hervadását, ráncosodását.
A meggyet villával vagy turmixszal szétnyomkodjuk, majd szokásos arckrémünkkel összekeverjük. Nőknek-férfiaknak minden bőrtípusra, fiatalabb és érettebb korúaknak is jó. (A meggy nem színezi el a bőrt, ha adalékanyagot adunk hozzá, pl. krémet, gélt, talkumot stb.)
A maradék meggyből számtalan egészséges és ízletes finomság készülhet: gyümölcsrizs, meggyespite, házi gyümölcsjoghurt vagy meggyleves...Épp ezért ne csak pár dekát vásároljunk a gyümölcsből...
Gesztenye
A gesztenye sugárzóvá varázsolja az arcbőrt, a benne levő hatóanyag serkenti a vérkeringést és a nyirokáramlást.
Ananász
A-Z-ig talán az összes vitamin megtalálható benne, ezen felül 16-féle ásványi anyagot tartalmaz. Bromelin nevű enzimje fehérjebontó hatású, és így elősegíti a zsírbontást, melynek következménye a fogyás. (Természetesen csak a friss ananász jó, a konzerv nem igazán, mert tele van cukorral stb.)
Burgonya
Magas a A-vitamin-tartalma miatt bársonyossá teszi a bőrt, ezért a száraz, cserzett kézbőr elleni egyik leghatásosabb fegyver. A benne levő solamin nevű hatóanyagnak is köszönhető, hogy megszünteti a szárazságot.
Főtt burgonyát törjünk össze villával vagy krumplinyomóval, és ezt a pépet tegyük a kézfejre kb. 5-10 percig - a hatás nem marad el. Utána kenjük be a szokásos kézápoló krémmel. Éjszakára a kézkrémbe keverjünk egy kis olajat, húzzunk cérnakesztyűt, és így aludjunk.
Jó tanács: olajat magában sem kézre, sem arcra ne tegyünk, csak valamivel keverve, mert elvonja a vizet a bőrből!!!
Paradicsom
Karotinoid lypacid nevű hatóanyaga hatékonyan védi a bőrt a káros környezeti hatások ellen. Például az ártó szabad gyökök ellen - ezért bőrünk kevésbé öregszik.
A napozás előtti hetekben ha paradicsomkúrára (napi 40 g 10 héten át) fogjuk magunkat, akkor bőrünket megvédjük a nap káros hatásaitól. Így alacsonyabb faktorszámú napvédő tejet használhatunk, és nem utolsó sorban szebb színűre is barnulunk majd.
Zöldcitrom avagy lime
Magas C-vitamin-tartalma és kellemes íze miatt kiváló a haj- és körömápolásra. Pár csepp bedörzsölt citrom széppé varázsolja a körmöt, a citromos - vizes hajöblítés pedig csillogóvá teszi hajunkat.
Másrészt: a meleg nyárban kitűnő aromát adhatunk vele a különböző koktéloknak, üdítőknek is...
dr. Martonné Lukács Ágota aranykoszorús kozmetikus mester |
|
forrás: patikamagazin.hu
|
|
|
|
|